top of page

Crisismanagement in onvoorspelbare tijden

Wilminktheater

Het Wilminktheater zat in een ingewikkelde periode doordat het vaker dicht dan open was door de coronapandemie, het was een onvoorspelbare tijd maar toch werd er een positieve en actieve houding aangenomen. Alle randjes van de ondernemende modus werden opgezocht en er werd zo veel mogelijk gedaan om de makers aan het werk te houden.

Het overleven van de coronapandemie

Van persconferentie naar persconferentie

Bij het Wilminktheater kwam in november 2020 een plek met algemene zaken vrij, deze werd al snel opgevuld door onze collega Jaco. Hij werd gevraagd om na te denken over de koers die het theater na de coronapandemie moest gaan volgen. Na vertrek van de directeur werd hem gevraagd deze functie – samen met de MT leden - interim waar te nemen en werd hij eindverantwoordelijk van het theater.

Voor het theater was het een onzekere tijd, er werd van persconferentie naar persconferentie geleefd en het was constant schakelen. Er was zicht op steunpakketten maar ook dit was niet zeker. Het was opereren aan de grenzen van de wet- en regelgeving werd opgezocht om zoveel mogelijk activiteiten uit te voeren, zichtbaar te blijven en om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden.

De highlights

De highlights

Generosity

We hebben bewust voor koersen gekozen waarbij we geld de markt in hebben geschoven om mensen aan het werk te houden en inkomsten te verschaffen.

De highlights

Be proud and tell about it

Het Wilmink Theater deed veel maar vertelde weinig. Via een nieuw beleidsplan met duidelijke keuzes worden acties ook aan de buitenwereld getoond.

Jammer dat een interim rol per definitie “interim” is

“Jaco is bij het Wilminktheater betrokken als interim bestuurder. Die rol is hem op het lijf geschreven. Een echte verbinder, ter zake kundig en in staat hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden. Politiek correct wanneer dat moet, duidelijk en helder waar het kan. Heeft een voorliefde voor strategische vraagstukken. Daar had, en heeft het theater behoefte aan. Het theater is een lastige tijd doorgegaan en staat voor de nodige uitdagingen voor de toekomst. Jaco heeft gezorgd voor rust en stabiliteit in lastige tijden en heeft een heldere visie op de toekomst. Soms is het jammer dat een interim rol per definitie “interim” is. Ik had hem graag nog een poos aan boord gehouden."

Arnold Poelstra

Voorzitter Raad van Commissarissen De Twentse Schouwburg NV

Arnold Poelstra

De impact van onze aanwezigheid

Minder bescheiden keuzes en op meer pijlers gaan leunen

Tijdens de pandemie opereerde het Wilminktheater voornamelijk met eigen geproduceerde (online) voorstellingen. Zo zat het theater zelf aan de knoppen en konden voorstellingen gemakkelijk aangepast worden aan de corona-regels. Hierdoor kon het theater de makers aan het werk houden en gaven ze hen de kans om bezig te blijven en inkomen te verwerven.

Het theater is van nature wat bescheiden en het liet de buitenwereld wat weinig weten van wat hun activiteiten. Bij het opstellen van een nieuw beleidsplan is er een minder bescheiden koers uitgestippeld waarbij het theater meer van zich laat horen en zien.

Het werd duidelijk dat de organisatie op veel meer pijlers moest gaan leunen om minder afhankelijk te worden van het landelijke aanbod. Zo richt het theater zich meer op eigen producties, wordt innovatie en digitalisering onmisbaar en worden zalen aangepast om flexibeler te kunnen zijn in het aanbod en daarmee het verdienvermogen.

Het team achter de opdracht

Kwartiermaker / Partner

Jaco Cornelissen

Kwartiermaker / Partner

Een positieve blik op de keuzes die gemaakt zijn

"Mijn periode bij het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede staat gelijk aan onvoorspelbaarheid. Tijdens de coronapandemie golden er continu nieuwe regels, hebben we mensen aan het werk gehouden zonder dat de steunpakketten duidelijk waren en moesten we continu last-minute keuzes maken. Toch kijk ik hier positief op terug, we stonden elke keer met een team klaar om keuzes te maken, stappen te zetten en vooruit te kijken naar wat wel kon. We hebben het als team gefixt en hebben alsnog hele mooie dingen kunnen maken, zoals de buitenproductie Vreemde Vogels."

Jaco Cornelissen

Kwartiermaker / Partner

bottom of page