top of page

De scale-up van een vernieuwend initiatief

Symphonic Cinema

Een nieuwe kunstvorm toevoegen aan de podiumkunsten in Nederland was mogelijk door het vergroten van het Symphonic Cinema. Verhalen van klassieke muziekmeesterwerken komen hier tot leven door realtime synchronisaties van films.

Een stap naar volwassenheid

Aangepaste plannen door de coronapandemie

Na drie succesvolle films was het voor het Symphonic Cinema tijd voor schaalvergroting. Er was behoefte naar een stap richting volwassenheid waarbij het Symphonic Cinema groter, bekender en toegankelijker moest worden. De artistieke achtergrond van onze collega Pieter Hunfeld paste perfect in dit plaatje. Doordat hij van binnenuit weet hoe orkesten in elkaar zitten, was het plug-and-play.

In strategische sessies werd de nieuwe koers bepaald, maar de coronapandemie gooide roet in het eten. De strategie stond on-hold en er moesten andere keuzes gemaakt worden. Onmiddellijke aanpassingen waren nodig, hier werd de input van KNYFE duidelijk: zodra alle seinen op rood staan, wachten wij niet maar rijden we direct om. Er is namelijk pas een nee als er echt geen ja meer mogelijk is.

Samen met grote cultuurfondsen in Nederland is het Kickstart Cultuurfonds ontwikkelt om in de nasleep van corona een tournee door Nederland te realiseren voor een klein ensemble van het Symphonic Cinema en het New European Ensemble.

De highlights

De highlights

Britten Pears Arts

Een mooie samenkomst van 2 KNYFE projecten: New European Ensemble samen met het Symphonic Cinema.

De highlights

Onmiddellijke aanpassingen

Als alle seinen rood zijn, wachten wij niet maar maken wij direct een omweg naar het vastgestelde doel.

Samen de klassieke muziek vernieuwen

"Symphonic Cinema pioniert in de klassieke muziekwereld met een nieuwe concertvorm waarbij muziek en film symbiotisch samengaan. Om orkesten en concertzalen ervan te overtuigen dat zij met Symphonic Cinema een nieuw en diverser publiek kunnen bereiken, zochten we naar de perfecte ambassadeur om ons te representeren. Die vonden we in Pieter Hunfeld, waarmee we sinds 2020 een vruchtbare samenwerking hebben opgebouwd. Met zijn open en aimabele manier van communiceren weet hij nieuwe partners te overtuigen en zijn internationaal netwerk is voor ons een grote toegevoegde waarde. Zijn enthousiasme, doorzettingsvermogen en gedeelde ideologie om de klassieke muziek te vernieuwen, maakt dat Pieter nu een vast onderdeel is geworden van ons team."

Lucas van Woerkum

Oprichter Symphonic Cinema

Lucas van Woerkum

De impact van onze aanwezigheid

Snelle aanpassingen en internationaal succes

De impact van KNYFE kwam duidelijk naar voren toen de coronapandemie de plannen op de kop gooide. In deze pandemie hebben wij de focus van internationaal naar nationaal gelegd met alle mogelijkheden die er op dat moment nog waren. Door de directe aanpak en drastische veranderingen is het Symphonic Cinema de coronaperiode goed doorgekomen.

Met het Kickstart Cultuurfonds is er uiteindelijk voldoende geld ingezameld waardoor er een tournee door Nederland gerealiseerd kon worden voor het Symphonic Cinema in combinatie met het New European Ensemble. Zo konden bezoekers coronaproof genieten van de voorstelling en kreeg het Symphonic Cinema alsnog een grotere naamsbekendheid.

Na de snelle switch in de coronapandemie kwam er weer ruimte voor de originele strategische plannen die vooraf vastgesteld waren. We hebben deze ruimte samen met het Symphonic Cinema met beide handen aangepakt om zo de organisatie zowel nationaal als internationaal verder te laten groeien. Dit zorgt ervoor dat we momenteel afspraken hebben met het London Symphony Orchestra, Lille, Oregon en meer.

Het team achter de opdracht

Kwartiermaker / Partner

Pieter Hunfeld

Kwartiermaker / Partner

Een spannende maar ontzettend toffe periode

"Het is heel gaaf om een nieuwe kunstvorm toe te voegen aan de podiumkunsten die we in Nederland hebben. Het was een spannende periode met veel problemen door de coronapandemie maar het was ongekend tof om het leven van mensen te verreiken en ze met kippenvel in de zaal te zien zitten. Doordat mijn artistieke achtergrond verliep de samenwerking goed en kon ik direct inspringen waar nodig was."

Pieter Hunfeld

Kwartiermaker / Partner

bottom of page