top of page

Een team bruisend maken om Zaanstad te verbeteren

Gemeente Zaanstad

De Gemeente Zaanstad is een gemeente waar iedere dag medewerkers bezig zijn om van de stad een betere en mooiere plek te maken. Binnen deze gemeente is 1,5 jaar geleden een vrij groot verandertraject gestart. Hier was een organisatie ontwikkelgroep aanwezig die KNYFE benaderde als gespreksleider om de communicatie duidelijk en overzichtelijk te maken.

Scherpte door zinnigheid

Van vergezichten naar duidelijke communicatie

Binnen een gemeente gaat het vaak over complexe situaties omdat geen mens hetzelfde is. Hierdoor kom je bij gemeentes als snel bij wollige taal en vergezichten. Door deze vergezichten concreet te maken wordt het zowel voor de medewerkers als voor de inwoners van de stad een stuk begrijpelijker.

Knyfe is als coach en gespreksleider tussen de directie bij de organisatie binnengekomen. Bas Westerweel werd gevraagd om te helpen het gesprek op gang te krijgen. Hierna is hij gebleven omdat hij iets deed wat ze nog niet in huis hadden. Hij bleef op zoek naar de waarde van samenwerken binnen het team waardoor zijn vaardigheden zeer op zijn plek waren. Hij was oprecht, eerlijk en moedig. Zo kreeg hij de medewerkers op gang en ontstond er een bruisend team.

De highlights

De highlights

Dynamiek en beweging

Het team beweegt dynamischer en werkt meer met elkaar samen.

De highlights

Van wollige naar directe taal

Door onze gesprekken wordt de taal en de communicatie sneller en duidelijker.

De juiste taal voor het vraagstuk

"Bas (Knyfe) is onze vlieg op de muur bij de organisatieontwikkeling in de gemeente Zaanstad. Hij helpt ons met elkaar in gesprek te komen en te blijven en met creatieve ideeën en werkvormen onverwachte richting te geven. Een actieve vlieg met richtinggevoel dus!"

Lennart Graaff

Concerndirecteur Gemeente Zaanstad

Lennart Graaff

De impact van onze aanwezigheid

Creatief en taalversneller

Met een tafel van tien mensen zijn er altijd mensen met verschillende meningen. Als gespreksleider en coach zit Bas als een soort hofnar bij Gemeente Zaanstad aan tafel met oren op steeltjes om mee te krijgen wat er binnen de organisatie besproken wordt.

Doordat het zo goed klikte, zit Bas nu vaker aan tafel om volop door te vragen, om creativiteit duwtjes in de juiste richting te geven en om de taal te versnellen. Doordat hij richting geeft aan het denken, komen er plannen op tafel die anders niet benoemd zouden worden.

Het is een bescheiden rol maar sinds de gesprekken wordt er anders gekeken naar de rollen van de medewerkers en is er een aanzet ontstaan om mensen in de directie anders en uitdagender te bevragen. Daarnaast merken de medewerkers onderling meer creativiteit binnen het team.

Het team achter de opdracht

Kwartiermaker / Partner

Bas Westerweel

Kwartiermaker / Partner

Een bescheiden rol die aanzet tot creativiteit

"De gemeente is een log apparaat maar alle medewerkers willen allemaal maar een ding, en dat is de stad mooier, leuker, geweldiger maken. Het is geweldig om dat mee te maken. Hier kom ik iedere dag met een lach binnen bij de Gemeente en verlaat ik het pand ook met een lach. Tijdens de gesprekken spreek ik een gedachte uit die normaal niet uitgesproken wordt om zo de mensen op gang te krijgen en samen tot bruisende ideeën te komen."

Bas Westerweel

Kwartiermaker / Partner

bottom of page