Het ontstaan van een broedplaats voor creatieven
In 2019 vond in Enschede voor het eerst het GOGBOT Festival plaats. Een leegstaand kantoorpand was de locatie voor het festival. Kees de Groot, organisator van Planet Art, slaagde erin om het pand tijdens het festival om te toveren tot een expositie, maar moest helaas na afloop de sleutel weer inleveren. Of toch niet?
Peter Oosterwijk kwam met het idee om het pand met een A-locatie te behouden en te ontwikkelen tot een smeltpunt voor creativiteit. Dit leidde tot de oprichting van WARP Technopolis, een broedplaats voor creatieven, kunstenaars en tech-professionals in Enschede.
De eerste stappen voor het merk
Van leeg kantoorpand naar creatieve broedplaats
In een moedige bui bedacht onze collega Peter Oosterwijk het idee om het lege kantoorpand aan het Stationsplein een nieuw leven in te blazen. Het resultaat was een plan om het pand om te vormen tot een smeltpunt voor creativiteit.
Als kwartiermaker nam Peter het voortouw en bracht hij ideeën, energie, geld en acties samen. Hieruit ontstond een manifest, een samenwerkingsmodel en het merk van WARP Technopolis.
Samen met WARP Technopolis wilde KNYFE de fysieke manifestatie van creatieve technologie in onze stad een boost geven. Het doel was om de positie van Enschede als pionierende stad te versterken en het Twents vernuft de erkenning te geven die het verdient. Om dit doel te bereiken werd het bedrijfsleven bij het project betrokken. Zo waren er 65 organisaties aanwezig bij de kick-off.
De highlights
De highlights
Alle creatieve klasse onder een dak
WARP Technopolis is een plek waar creatieven, kunstenaars en tech-professionals een eigen plek hebben.
De impact van onze aanwezigheid
Het DNA van de stad Enschede
Bij de kick-off van WARP Technopolis bleek dat er een hoge behoefte was aan een landmark voor creatieve technologie. De aandeelhoudersvergadering had een rijke opbrengst en het bedrijfsleven steunde onze plannen.
KNYFE legde met steun van de Gemeente Enschede de basis voor het plan, de visie en het businessmodel van WARP Technopolis. Als gevolg hiervan werd WARP Technopolis geselecteerd als een van de twee gehonoreerde initiatieven voor broedplaatsen van onderop en zal het drie jaar lang ondersteund worden door de gemeente.
Na het succes van het GOGBOT Festival in 2019 kon ook het festival in 2020 plaatsvinden, precies tussen twee lockdowns door. Ook hier was WARP Technopolis het startpunt. Bovendien kreeg WARP ook nationale aandacht toen Minister van Engelshoven langskwam om na een rondleiding door WARP in gesprek te gaan met cultuurversterkers uit de regio.
In het grote kantoorpand was voldoende ruimte voor andere organisaties. Zo nam SickHouse haar intrek op de derde verdieping, zorgde de SpaceBar voor gezelligheid op de begane grond en verhuisde PlanetArt ook naar het Stationsplein. Bovendien kwam het KNYFE-initiatief Dutch Innovation Days tot leven in WARP Technopolis.

Een uitdagende en bijzondere reis
"In het einde van 2019 begon een uitdagende en bijzondere reis om WARP Technopolis te ontwikkelen tot de landmark voor creatieve technologie. Als kwartiermaker heb ik met veel optimisme, energie en creativiteit samengewerkt met kunstenaars, de gemeente, onderwijsinstellingen, netwerken en het bedrijfsleven om een solide basis te creëren voor de toekomst van WARP. Als ik terugkijk was het een unieke tijd met nieuwe vriendschappen, bijzondere samenwerkingen en veel leerzame momenten!"
Dit is een paragraaf. Klik hier om je eigen tekst toe te voegen.
Dit is een paragraaf. Klik hier om je eigen tekst toe te voegen.